Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Kokosový tuk neškodí, ale pomáhá

Nasycené tuky se obvykle skloňují pouze v negativních souvislostech. Ale mají nasycené tuky ze živočišné potravy stejný účinek na zdraví jako ty rostlinné? Podle výsledků několika výzkumů ne.
|
Typ článku: Studie

Typickým příkladem rostlinného oleje s vysokým podílem nasycených tuků je kokosový olej. Dokonce obsahuje více nasycených tuků než máslo! Rozdíl je ale v délce molekuly mastných kyselin. Zatímco živočišné nasycené mastné kyseliny mají dlouhý řetězec, ty rostlinné jsou jen střední délky – a v organismu se chovají jinak.

Mastné kyseliny střední délky jsou odolnější vůči oxidaci a jsou rychle transportovány do jater, která je zpracují – nesměřují tedy do tukové tkáně pro odložení „na horší časy“. A co je zajímavé, ve studiích se potvrdilo, že kokosový olej nejenže nezvyšuje LDL cholesterol, ale dokonce zvyšuje „hodný“ HDL cholesterol – to nedokážou ani rostlinné oleje s vysokým obsahem polynenasycených mastných kyselin. Proto se zdá, že kokosový olej a kokosový tuk netřeba považovat za nepřítele cév a srdce – naopak, mohou působit kardioprotektivně.

Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy

Počet přečtení: 5473
Datum: 1. 6. 2020