Konzumace tmavého masa souvisí se zvýšením rizika rakoviny vaječníků
Dr. Cristina Bosetti z milánského Institutu pro farmakologický výzkum spolu s kolegy vyhodnocovala data od 1 031 žen s rakovinou vaječníků v porovnání s kontrolní skupinou 2 411 žen, které tímto druhem rakoviny netrpěly. Vědci zjistili, že častá konzumace (bílého) pečiva, tmavého masa a cukru zvyšovala riziko rakoviny o 38 %, resp. 53 %, resp. 43 %.
Předpokládá se, že vztah mezi spotřebou rafinovaných uhlohydrátů (cukr, bílá mouka) a rakovinou může být dán jejich zvýšeným glykemickým indexem. Je však třeba vzít v úvahu fakt, že výsledky studie byly pouze těsně za hranicí statistické významnosti.
Naopak konzumace např. luštěnin, syrové zeleniny nebo vařené zeleniny riziko rakoviny vaječníků snižovala, a to (po řadě) o 23 %, o 53 % a o 35 %.
Int J Cancer 2001;93:911-915