Kravské mléko zvyšuje u některých dětí riziko vzniku cukrovky
Kontroverzní možnost souvislosti mezi pitím kravského mléka během raného dětství a rizikem vzniku cukrovky opět nabyla zřetelnějších obrysů.
Dr. Paronenová z University of Helsinki studovala s kolegy malé děti, které měly příbuzné s cukrovkou. Ve třech měsících věku měly ty děti, které dostávaly kravské mléko (sunar) významně vyšší imunitní reakci na kravský inzulín než děti, které byly kojeny nebo dostávaly jinou dětskou výživu neobsahující složky kravského mléka.
„Naše pozorování nastolují otázku, zda orální vystavení cizímu inzulínu nehraje roli při autoimunitním procesu, který vede ke vzniku cukrovky I. typu“, napsala dr. Paronenová. Je možné, že u některých predisponovaných dětí nastartuje rané vystavení kravskému mléku imunitní reakci na inzulín.
Diabetes 2000;49:1657-1665
Počet přečtení: 3363
Datum: 4. 6. 2004