Které druhy masa jsou ke konzumaci vhodnější?
Maso je největším zdrojem živočišných tuků v naší stravě. Co do obsahu energie se maso v průměru skládá, řekněme ze dvou třetin z tuku, z jedné třetiny ze živočišných bílkovin (což se mimochodem kdysi označovalo právě za přednost masa). Pozorování ukázala, že četnost řady civilizačních chorob je tím větší, čím větší je spotřeba živočišných bílkovin.
Rubrika: Stravování
| Typ článku: Poradna výživy
Obě základní složky masa jsou tedy právě těmi složkami stravy, které bychom v zájmu zdraví měli co nejvíce omezit. Maso je spolu s vejci hlavním zdrojem cholesterolu v naší stravě.
Propočítáváme-li, jak naše zdraví poškodí jeden kilogram masa, pak naše zdraví daleko nejvíce poškodí maso tučné, např. vepřový bůček, mnohem méně jej poškodí kilogram masa netučného. V tomto směru daleko nejvhodnější je kuře či krůta. Čím libovější maso, tím menší poškození zdraví.
Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu
Počet přečtení: 4304
Datum: 21. 10. 2010