Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Kurkuma dezinfikuje a snižuje bolest

Víte, proč je kari koření tak krásně žluté? Protože jedna z nejdůležitějších složek této směsi je kurkuma. Kurkumou nejen že nádherně vylepšíme barvu polévky – třeba «falešné hovězí», ale kurkumou můžeme zlepšit i své zdraví.
Rubrika: Bylinky
|
Typ článku: Encyklopedie

Žlutá a červená barva prý povzbuzuje činnost žláz a zpomaluje tedy hormonální změny při počínajícím přechodu. Doporučuje se proto nejen zařadit do jídelníčku žluté, oranžové a červené ovoce a zeleninu, ale také pokrmy s kari kořením.

Když si něco odřeme a v lékárničce dojde dezinfekční prostředek, můžeme oděrku ošetřit i kurkumou. Dezinfikuje a snižuje bolest. Citlivost na bolest se snižuje prý i když kurkumu požíváme – třeba v horkém mléce nebo v polévce. Kurkuma velmi dobře čistí póry v kůži. A když kurkumový prášek smícháme s medem, máme prostředek k lepšímu odkašlávání. A když si třeba vymkneme kotník, pomůže nám kurkumový obklad.

Kurkuma však sehrává ještě jednu důležitou roli.

Osahuje totiž kurkuminoidy. A ty – podle nejnovějších výzkumů – působí jako antioxidanty. Potřebujeme je, abychom, jak se říká, nezrezli uvnitř. Dočetla jsem se, že by prý snad měla mít pozitivní účinky dokonce i u Alzheimerovy choroby. Každopádně tím, že budete přidávat kurkumu do jídla, nic nezkazíte.

Autoři knihy Doba jedová II, profesoři a doktoři přírodních věd Anna Strunecká a Jiří Patočka, uvádějí informaci, že v Indii, kde je velká spotřeba kurkumy, je 4,4 krát nižší výskyt Alzheimerovy nemoci než v USA! Látky obsažené v kurkumě jsou prý dokonce mnohem účinnější než vitamin C či vitamin E.

Prof. RNDr. Anna Strunecká, Dr.Sc, kurkumu doporučuje v období chřipek. (Stejně jako já ale k tomu radí omezit příjem cukrů, mít dostatek vitaminů, konzumovat zeleninu a také česnek, rybí tuk, černý rybíz, dostatečně pít – zvláště bylinkové čaje a zelený čaj a hlavně ulehnout do postele a odpočinout si!)

Pokud máte problémy s paradentózou, vezměte vatovou tyčinku, namočte ji do kašičky z kurkumy a dáseň u každého zubu důkladně a pravidelně masírujte. Prý se tak zuby dají zachránit, ale nic není zadarmo, takže určitě se to nedá odbýt jedním pokusem.

Kurkuma má protizánětlivé účinky. Brání shlukování krevních destiček. Takže než se «dopracovat» k tomu, že budeme nucenit píchat si protisrážlivé preparáty typu warfarin, pamatujte na kurkumu, zázvor, jidášovo ucho, červené hroznové víno, konopné semínko, hřebíček a další přírodní látky.

Kurkuma také tlumí růst zhoubných nádorů, chrání játra před jedy, napomáhá rozpouštět ledvinové kameny, snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje kloubní ohebnost…

To už stojí za to pořídit si takový "kus lékárny", že?

A kde se kurkuma prodává? Pokud ji neseženete u vás v obchodě, koupíte ji v indických čajovnách nebo v prodejnách s kořením.

http://www.countrylife.cz/kurkuma-40-g-bio-sonnentor

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 7996
Datum: 2. 2. 2016

Mohlo by vás zajímat

S kurkumou za lepším zdravím