Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Kyselina listová prevencí proti rakovině žaludku

Vysoké dávky kyseliny listové zřejmě dokáží snížit riziko rakoviny žaludku, takové jsou výsledky čínské studie z nedávné doby. Je známo, že nedostatek kyseliny listové, která se zejména nachází v pomerančích, obilovinách a zelené listové zelenině, zvyšuje riziko onemocnění rakovinou.
|
Typ článku: Studie

Zda však podávání vysokých dávek tohoto vitamínu může zabránit vzniku rakoviny, to není jasné. Čínští vědci podávali skupině šestnácti bíglů po osm měsíců chemikálii vyvolávající rakovinu. Osm z těchto psů dostávalo současně vysoké dávky kyseliny listové – 20 miligramů denně – po dobu patnácti měsíců.

Na konci patnáctiměsíčního pokusu došlo ke vzniku rakoviny žaludku u všech osmi psů ze skupiny, která nedostávala kyselinu listovou, ve druhé skupině onemocněli však pouze tři psi. Vědci se domnívají, že tyto výsledky se dají zřejmě aplikovat i na člověka.

Gut 2002;50:61-64

Počet přečtení: 4534
Datum: 30. 12. 2005