Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Léčení anémie

Anémie znamená snížení množství červených krvinek pod hladinu určenou podle hodnot, které se v populaci běžně vyskytují.
|
Typ článku: Články

Ve skutečnosti se jedná o znamení, že v pozadí je nějaký problém, který působí ztráty krve, jako např. krvácení (střevní, menstruační, traumatické), nedostatek železa nebo vitamínů B, nadměrná destrukce krvinek anebo porucha krvetvorby.

To poslední může být buď důsledkem dědičných příčin, jako je např. anémie srpkovitých erytrocytů, anebo důsledkem nějaké získané nemoci, jako je např. selhání ledvin, revmatoidní artritida či leukémie. Případem, se kterým se nejčastěji setkáváme, je anémie z nedostatku železa u žen, která se považuje za důsledek ztrát krve při menstruačním krvácení a/nebo nedostatku železa ve stravě.

Klasická léčba

Běžné léčení: Jedním z prvních kroků obvykle bývá zjistit, zda došlo ke ztrátě krve a pokud ano, tak nalézt příčinu a krvácení zastavit. Vodítka získaná z klinického a laboratorního vyšetření pacienta obvykle lékaře navedou k určení diagnózy a také k takovému způsobu léčby, který bude mít smysl. Mezi několik běžných způsobů léčby, které přinášejí prospěch, patří doplňky železa, injekce vitamínu B-12 a krevní transfůze. Vyplatit se také může hledání toxinů, které mohou anémii způsobovat, a jejich odstranění.

Nevýhody: Mnozí lidé s anémií jsou léčeni nevhodně. V běžné lékařské praxi se často předpisují doplňky železa, a/nebo injekce vitamínu B-12 bez toho, že by se pátralo po tom, co je prvotní příčinou anémie. (To není dobrý způsob, jak léčit, podle standardu kteréhokoliv dobrého lékaře.) Někdy se ordinují krevní transfůze, jako "poslední možnost", a někdy k tomu dochází bez pečlivého zvážení pacientových skutečných potřeb anebo možných důsledků - spíše než pacientovo zdraví se pokoušejí ovlivnit výsledky laboratorních testů. Pacienti, kteří mají anémii v důsledku nějakého chronického onemocnění, možná dostanou tabletky s železem, na takovou léčbu však nebudou kladně reagovat.

Podávání železa obnáší rovněž vedlejší účinky, jako jsou trávicí potíže a černé stolice. Krevní transfůze přinášejí možnost šíření nemocí a u pacientů s rakovinou snižují šanci na přežití. Během let, která jsem strávil na chirurgii a v nemocnici, jsem viděl, že pacientům byla krev podávána tak nekriticky, jako by se jednalo o sterilní slanou vodu. Opravdovým léčením anémie, které je až příliš často přehlíženo, je pátrání po její skryté příčině a odstranění této příčiny.

Léčba stravou aživotním stylem

McDougallův program (důsledky stravy a životního stylu)
Anémie ze ztrát krve: Je třeba se poohlédnout po nemocích gastrointestinálního traktu, které vedou ke ztrátám krve. Potraviny, které si vybíráte k jídlu, mohou vyvolat viditelné ztráty krve ve střevním traktu tím, že způsobují takové nemoci, jako jsou vředy, kolitida, divertikulitida a hemeroidy. Ztráty krve, které není možné okem odhalit, mohou být způsobovány sotva patrným poškozením v důsledku konzumace nevhodných potravin. I když může být množství krve ztracené při jedné takové příležitosti malé, pokud k těmto ztrátám dochází dlouhodobě, mohou přesto vést k závažné anémii. Ještě dalším běžným důvodem ztráty krve u žen je těžké menstruační krvácení.

Anémie z nedostatku železa je spojena s nízkými hladinami tohoto minerálu v těle. Lidé získávají železo z rostlin nebo živočichů, kteří se krmili rostlinami, a vstřebávají je do těla v horní části gastrointestinálního traktu. Množství železa, které je vstřebáno, závisí hlavně na potřebách těla. Vstřebávání železa (podobně jako u jiných minerálů) je aktivní, nikoliv pasivní. Když jsou zásoby železa v tělesných tkáních odpovídající, pak se vstřebává přibližně 5 procent železa obsaženého v potravě. Pokud trpí osoba nedostatkem železa a tedy její potřeby jsou vysoké, pak se množství vstřebávané z potravy zvyšuje až do 20 procent. Vstřebávání normálně reprezentuje 1 až 2 mg denně, za nedostatku železa je to až do 6 mg.

Vstřebávání železa z přijaté potravy rovněž ovlivňují druhotné faktory. Vstřebávání závisí na kyselosti žaludku, množství kyseliny askorbové (vitamín C) v potravě, druzích aminokyselin, které jsou přítomny, množství vlákniny v potravě a na formě, v jaké je železo přítomno (zda je v hemové nebo nonhemové formě). Kyselina askorbová patří mezi látky, které nejvíce napomáhají vstřebávání železa. Ovoce a zelenina dodávají hojná množství tohoto vitamínu, zatímco veškeré tmavé maso, drůbež a ryby kyselinu askorbovou neobsahují. Mléčné výrobky nejenže kyselinu askorbovou neobsahují, mají současně velmi nízký obsah železa a navíc ještě brání vstřebávání železa, které je přítomno v jiných potravinách (vápník a fosfáty v mléku tvoří se železem nerozpustné komplexy). Káva a kyselina tříslová (tannic acid) nalézající se v čaji rovněž snižují vstřebávání železa z jiných potravin.

Nedávno se pozornost soustředila na účinek vlákniny v rostlinných potravinách na vstřebávání minerálů. Vláknina na sebe má vázat minerály a tak snižovat vstřebávání. Obava je však v současné době pouze na teoretické rovině, protože ve skutečnosti jsou případy nedostatku minerálů, které by se daly přisoudit přítomnosti vlákniny velmi vzácné anebo vůbec neexistují. Dlouhodobé studie navíc ukazují, že u vegetariánů na potravinách s vysokým obsahem vlákniny k žádnému nedostatku železa nedochází.

Co se týká vegetariánství, důležitou otázkou, na kterou je dobré znát odpověď, je: "Je množství železa v rostlinných potravinách (a vstřebávací charakteristiky železa) dostatečné, aby vyhovělo potřebám lidí, kteří jedí masa jen málo nebo vůbec žádné?" Touto otázkou se zabývaly mnohé studie a odpověď je soustavně ano. Hladina hemoglobinu, která odráží množství železa v krvi, je u vegetariánů srovnatelná s hladinou u lidí, u kterých je maso hlavní součástí jejich jídelníčku; ve skutečnosti bylo zjištěno, že anémie se vyskytuje u lidí, kteří jedí stravu založenou na zelenině, méně často.

Anémie z nedostatku železa může být také způsobena ztrátami krve. V USA má asi 20 procent žen v reprodukčním věku nedostatek železa v krvi. Ženy, které se živí stravou s vysokým obsahem tuku, mají výjimečně vysokou hladinu estrogenu v těle, což způsobuje zbytnění tkáně sliznice děložní, která tvoří vnitřní výstelka dělohy. Když se tato výstelka na konci každého měsíčního cyklu ztrácí, krvácení z této zbytnělé sliznice je silnější a delší a proto dochází k větším ztrátám železa, než by tomu bylo v případě slabšího menstruačního krvácení. U mužů je nejobvyklejším důvodem anémie z nedostatku železa ztráta krve z krvácejících vředů, hemeroidů atd. - v gastrointestinálním traktu.

Dalším běžným důvodem ztrát železa je mikroskopické krvácení ve střevech. Nejpravděpodobnější příčinou tohoto krvácení jsou mléčné výrobky. Tento problém byl důkladně prostudován u malých dětí, a bylo zjištěno, že mléčné výrobky byly příčinou více než poloviny případů juvenilní anémie z nedostatku železa. U dospělých nebyl tento problém podroben důkladnému studiu, ale přesto se podařilo identifikovat některé skupiny populace a některé jednotlivce, kteří měli anémii z nedostatku železa, která souvisela s příjmem mléčných výrobků. Potraviny s vysokým obsahem tuku - mléčné výrobky jsou jejich čelným představitelem - rovněž zvyšují ztráty krve při menstruačním krvácení tím, že zvyšují hladinu estrogenu u žen (viz nemoci závisející na hladině hormonů). Myslím, že jednoho dne bude potvrzeno, že mléčné výrobky jsou hlavní příčinou anémie z nedostatku železa u dospělých žen.

Chronická systémová onemocnění, která vyvolávají anémii.
Stupeň anémie odpovídá průběhu nemoci a jediným účinným léčením je odstranění nemoci. Některé z nich, jako je revmatoidní artritida a ledvinové onemocnění, mohou být způsobovány nevhodnou stravou a její úpravou je možné je léčit.

Anémie u běžců

Anémie u běžců. V dnešních USA žije více než 10 milionů běžců na dlouhé tratě a u řady z nich dochází k rozvoji anémie z nedostatku železa, i když není známa žádná zřejmá příčina. Uvažuje se o několika možných důvodech ztrát železa: ničení krvinek, když noha běžce opakovaně a tak dlouhodobě naráží na tvrdý povrch, ztráty železa v ledvinách, ztráty železa potem, snížení vstřebávání železa ze střev a snížení tvorby krvinek v kostní dřeni.

Nedávné studie zjistily, že ve stolici běžců po závodě se nacházela krev, která tam před dlouhým během přítomna nebyla. Intenzivní tělesná aktivita převádí velká množství obíhající krve do svalů, aby mohly vykonávat všechnu tu těžkou práci, a tak jsou střeva ochuzena o 80 procent svého bohatého zásobení krví. Špatně vyživovaná a o kyslík ochuzená vnitřní výstelka střev může v důsledku toho utrpět drobné ranky a začít krvácet.

Tento typ anémie není možné léčit braním doplňků železa. Běžec, který je oddán tomuto náročnému sportu, se musí poradit se svým lékařem, jak vážný zdravotní problém jeho anémie představuje. Zjištění z jenom trochu nenormálního laboratorního testu nemusí znamenat zanechání oblíbeného sportu. Ale i tak by měl být běžec pod periodickou kontrolou lékaře s opakovaným prováděním krevních testů, ne-li více. Pro řadu maratónců, kteří mají anémii z nedostatku železa, může být jediným doporučením, aby se věnovali méně náročnému sportu.

Běžné léčení: Záleží na příčině ztrát železa. Rozumným krokem k jakékoliv dlouhodobé prevenci a k léčení anémie je jistě zdravá strava, která nezahrnuje kávu, čaj ani mléčné výrobky.

Moje doporučení

Nalezněte příčinu a odstraňte ji. Trpíte-li anémií z nedostatku železa, která je neznámého původu (zvláště pokud jste žena před přechodem), přejděte na stravu s nízkým obsahem tuku a bez mléčných výrobků. Pokuste se odhalit a odstranit případné chronické onemocnění. Doplňky železa mohou v počátcích léčby přinést dodatečný prospěch. Pokud je vaše anémie způsobovaná běháním na dlouhé tratě, najděte si jiný sport.

John McDougall: The McDougall Program

Počet přečtení: 27729
Datum: 14. 11. 2006