Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Ledvinové kameny a strava

Našli mi ledvinové kameny vápenatého typu. Co tyto kameny způsobuje?
|
Typ článku: Rady lékaře

Vápenaté kameny se vyskytují většinou v hospodářsky rozvinutých zemích, kde si člověk může dovolit jednadvacetkrát i vícekrát do týdne jíst jako král. Výskyt ledvinových kamenů ve světě odpovídá bohatství té které země, zvláště je-li definováno podle výdajů na jídlo.
Výživovým faktorem, který s tvorbou ledvinových kamenů nejvíce souvisí, jsou živočišné bílkoviny. V mnoha zemích Evropy došlo k opravdové epidemii výskytu ledvinových kamenů po skončení první a druhé světové válce, kdy začal být opět dostatek potravin. V Japonsku začal výskyt ledvinových kamenů stoupat po druhé světové válce, spolu s přejímáním západních prvků stravování do tradiční japonské kuchyně. V nerozvinutých zemích, kde se lidé živí stravou tvořenou převážně škrobovinami a chudou na produkty živočišného původu, ke tvorbě kamenů v ledvinách a v horních močovodech prakticky nedochází. Ve Spojených státech byl u soudobých vegetariánů zaznamenán oproti běžné populaci asi poloviční výskyt kamenů.

Bílkoviny, a to zejména bílkoviny živočišné, způsobují vylučování vápníku ledvinami do moče. Tento vápník pochází z potravin a ze zásob nacházejících se v kostech. Moč obsahuje vápník ve vysokých koncentracích. V moči nasycené vápníkem a dalšími minerály se vytvářejí mikroskopické krystalky, okolo těchto jadérek postupně vyrůstají kameny až do takové velikosti, která již způsobuje značné potíže.
Konzumace masa zvyšuje i množství oxalátu v moči. Oxalát je druhou minerální složkou nejběžnější formy ledvinových kamenů u nás. Větší množství oxalátu může být výsledkem jeho zvýšené absorpce ve střevě anebo jeho zvýšené produkce v těle. K té dochází metabolickým rozkladem některých aminokyselin, které se ve velkých množstvích nacházejí v bílkovinách masa.

I když jsou rostlinné potraviny, zvláště zelená listová zelenina, na oxaláty bohaté, u normální osoby se tyto oxaláty špatně vstřebávají, protože ve střevě se téměř veškerá tato látka nachází v nerozpustné formě - jako kalcium oxalát. Tuky z masa anebo jakéhokoliv jiného zdroje napomáhají vstřebávání oxalátu tím, že vytvářejí s vápníkem, který je přítomen v kalcium oxalátu přijatém z potravy, takzvané mýdlové komplexy. Když se vápník sloučí s tuky, oxalát je uvolněn pro vstřebávání.

V souvislosti s tvorbou kamenů bývají zmiňovány i některé další složky naší stravy. Rafinované obiloviny, jimž se nedostává vlákniny a fytátů, kyselina močová, která se ve velkém množství nachází v mase, a vysoký příjem soli, toto jsou další faktory, které se velmi pravděpodobně podílejí na zvýšené tvorbě kamenů u populací bohatých západních zemí.

Z knihy dr. Johna McDougalla McDougall's Medicine

Počet přečtení: 4646
Datum: 11. 9. 2013