Maliny mohou pomoci proti rakovině jícnu
Černé maliny (vyskytují se na východě Severní Ameriky) podle předběžných výsledků nové studie na laboratorních zvířatech zřejmě obsahují látky, které chrání před rakovinou jícnu a brání tomu, aby se předrakovinné změny vyvinuly ve zhoubné onemocnění.
Podle autora studie, dr. Stonera, profesora na Ohio State University, obsahují černé maliny vitamíny, minerály, fytolátky a antioxidanty (antokyaniny), které mohou chránit proti rakovině.
„Doporučujeme, aby každý konzumoval denně čtyři až šest porcí ovoce nebo zeleniny, jedna z těchto porcí by měla být v podobě lesních plodů," uvedl dr. Stoner.
Rakovina jícnu je pátou nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu ve světě. Pouhých 8-12 % postižených přežívá pět let poté, co byla nemoc u nich diagnostikována.
Cancer Research 2001;61:6112-6119
Počet přečtení: 3504
Datum: 14. 3. 2012