Málo nás – celkově jíme málo ovoce a zeleniny
I když řada lidí si bere dietní doporučení k srdci, podle výroční zprávy AHA (Americké kardiologické společnosti) je zde ještě velký prostor pro zlepšení. Prokázalo se, že konzumování stravy obsahující hojnost ovoce a zeleniny, celozrnných obilovin, případně s dodatkem netučného masa, ryb a drůbeže, stravy, která obsahuje nízká množství tuku a sodíku, významně snižuje riziko rozvoje srdečního onemocnění.
Rubrika: Stravování
| Typ článku: Studie
Mezi těmi, kteří se řídili uvedenými doporučeními, byli zejména starší lidé, lidé, kteří byli fyzicky aktivní, lidé s univerzitním vzděláním a nekuřáci. Hlavním důvodem toho, proč počet lidí, kteří „pořádají“ denně doporučená množství ovoce a zeleniny v posledních letech poněkud poklesl, může být rozšíření provozoven rychlého občerstvení. Tuk pocházející z pizzy, mexického jídla, hamburgerů, výrobků čínské kuchyně, hranolků a cheeseburgerů dnes činí (v USA) téměř 11 % energetického příjmu, v porovnání s pouhými 2 % v roce 1965.
Počet přečtení: 3432
Datum: 2. 3. 2006