Mám-li omezit svůj příjem bílkovin, cholesterolu a soli, a později i draslíku, co mám vlastně jíst?
Pokud onemocnění dosáhne bodu, kdy zbývá méně než 5 procent funkce ledvin, pak ledviny nedokáží vyloučit veškerý potravou přijatý draslík. Někdy může dojít k nebezpečnému nahromadění draslíku i dříve než v bodě, kdy ledviny fungují jenom z 5 procent. Může k tomu dojít tehdy, když pacient drží dietu s vysokým obsahem draslíku anebo bere draslík ve formě doplňků minerálů. Proto by si lidé, jejichž funkce ledvin je omezena na méně než 25 procent a kteří jedí hodně ovoce a zeleniny, měli hladinu draslíku v krvi nechávat pravidelně kontrolovat. Měli by se vyhýbat náhražkám kuchyňské soli, v nichž se místo sodíku užívá draslík.
Lidé, u kterých je potřebné další omezení příjmu draslíku, by měli za základ svého jídelníčku zvolit namísto škrobovité zeleniny obiloviny. Některé druhy ovoce a zeleniny obsahují nižší množství draslíku než jiné. Většina pacientů může volně používat přírodní cukr – jako zdroj kalorií neobsahující bílkoviny, cholesterol, kuchyňskou sůl, draslík ani fosfáty.
Potíž je, že mnozí z nás chtějí denně jíst všechna ta bohatá a škodlivá jídla, která jejich prarodiče dokonce ještě vůbec neznali a kvůli kterým museli jejich rodiče tvrdě pracovat, aby si je mohli při mimořádných příležitostech dovolit. Oni sami si je mohou dopřát mávnutím kreditní karty a spolykat je bez pomyšlení na zítřek. Není divu, že se jejich tělesný systém pod tímto náporem hroutí!
Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob