Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Maso, tuky zvyšují riziko rakoviny lymfatického systému

Dr. Shumin Zhang s kolegy z Harvard School of Public Health v Bostonu analyzovali data pocházející ze čtrnáctiletého sledování 88 000 zdravotních sester. Ženy, jejichž hlavní jídlo dne sestávalo pravidelně z hovězího, vepřového či jehněčího masa měly více než dvojnásobné riziko onemocnění rakovinou lymfatického systému než ženy, které jedly taková jídla méně než jednou týdně.
Rubrika: Rakovina
|
Typ článku: Studie

Ženy, které konzumovaly více transmastných tuků, měly rovněž vyšší riziko onemocnění tímto typem rakoviny. Transmastné kyseliny se nacházejí hlavně v margarínech a částečně hydrogenovaných rostlinných olejích, ale také v hovězím, vepřovém a jehněčím mase.

Journal of the National Cancer Institute 1999;91:1751-1758

Počet přečtení: 3641
Datum: 2. 1. 2004