Máte nějaký důkaz o tom, že mi strava pomůže při prevenci a léčbě rakoviny?
Neumíme ještě přesně říct, zda dojde vlivem zlepšení zdraví pacienta o prodloužení života z pěti na sedm, deset nebo dokonce patnáct let. Teprve budoucí studie nám poví, jaký je skutečný význam změny stravy pro ženy s rakovinou prsu.
Národní institut pro rakovinu právě provádí desetileté studie, které poskytnou fakta o účincích nízkotučné stravy na ženy s diagnózou rakoviny prsu. V současné době platí, že si tím nemůžete nijak uškodit. Pravděpodobnost výhod, které je možné tímto přístupem získat, by měla přesvědčit každou ženu s rakovinou prsu, aby okamžitě přešla na zdravější stravu. Tato doporučení nepřinášejí žádné nepříznivé vedlejší účinky a žádné finanční náklady, což je společným znakem většiny ostatních forem lékařské terapie.
Strava zaměřená na škroboviny navíc napomáhá zdraví i v mnoha dalších aspektech – od ztráty váhy a úlevy od zácpy až ke snížení krevního tlaku a hladiny krevního cukru. Je nepochybné, že ženy s rakovinou prsu mají všechny důvody pro to, aby udržovaly své zdraví na nejlepší úrovni, jaké jsou schopny dosáhnout.
Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob