Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Mléčné výrobky přece musíme konzumovat, máme-li si zajistit dostatek vápníku…

Většina lidí žijících po celém světě má takový jídelníček, který neobsahuje vůbec žádné mléčné výrobky. V předprůmyslových afrických a asijských společnostech, kde se mléko konzumuje jen zřídka, mají lidé silné kosti a robustní chrup - a nemoci, které jsou běžné u lidí žijících na Západě, se jim vyhýbají.
Rubrika: Mléko
|
Typ článku: Rady lékaře

Žena z afrického kmene Bantu je vynikajícím příkladem dobrého zdraví. Její strava neobsahuje žádné mléčné výrobky, ale přitom dodává denně 250 až 400 mg vápníku z rostlinných zdrojů, což je polovina z množství konzumovaného ženami žijícími na Západě. Ženy z kmene Bantu mívají běžně během svého života deset dětí, které kojí každé asi deset měsíců. I přes velké nároky na vápník a relativně nízký příjem vápníku je osteoporóza (tedy řídnutí kostí) u nich v podstatě neznámým jevem.

Je zajímavé si povšimnout, že když jejich příbuzní emigrují do bohatých zemí a přejdou na stravu běžnou v těchto zemích, osteoporóza i onemocnění chrupu se mezi nimi začnou objevovat ve stejné míře jako u ostatních.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 2851
Datum: 14. 9. 2011