Množství transmastných kyselin na etiketách
Americká vláda vydala nařízení, že na veškerých balených potravinách musí být (od ledna roku 2006) uvedeno množství škodlivých transmastných kyselin.
Rubrika: Stravování
| Typ článku: Studie
Transmastné kyseliny se nacházejí v živočišných tucích, ale jsou také vyráběny uměle při procesu, kterému se říká hydrogenace (neboli ztužování tuků). Transmastné kyseliny, které se nacházejí například v mase, másle, sušenkách či pomfritech, zvyšují hladinu cholesterolu, a to zvláště „špatného“ LDL cholesterolu. Američtí výrobci margarínů již na tento krok zareagovali výrobou margarínů, které obsahují významně snížené množství transmastných kyselin i nasycených tuků. Na trhu jsou již i produkty, které neobsahují vůbec žádné transmastné kyseliny.
Počet přečtení: 3316
Datum: 4. 5. 2007