Mohou být rozdíly ve výskytu rakoviny způsobeny něčím jiným než stravou – například příslušností k určité rase?
I vědci si kladli tuto otázku. Zjistili například, že Japonci, kteří žijí ve venkovských či horských oblastech, netrpí téměř vůbec těmito druhy nádorů. Jejich způsob stravování jim zajišťuje vysoký obsah vlákniny a nízký obsah tuků. Pouze 15 až 20 procent jejich denního energetického příjmu pochází z tuků (to odpovídá 34-46 g tuku denně).
Rubrika: Rakovina
| Typ článku: Rady lékaře
Když se ale Japonci přestěhují do Spojených států a přijmou tamější životní styl včetně stravování, počet nových onemocnění těmito druhy nádorů se u nich začne dramaticky zvyšovat, až dosáhne stejné úrovně jako u rodilých Američanů.
Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu
Počet přečtení: 2809
Datum: 2. 4. 2010