Mohu si dovolit občasný prohřešek proti zdravému jídelníčku?
Někteří lidé ve skutečnosti „podvádějí" více než si uvědomují nebo než jsou ochotni přiznat. A pak jsou tady ti, kteří opravdu sní něco nezdravého jen výjimečně - a výsledek je horší, než by se dal očekávat.
Můžete být jedním z těch několika velmi citlivých lidí, kteří dokáží tolerovat jenom opravdu zdravé potraviny. Důvodem je skutečnost, že když jste začínali, opravdu jste nebyli zdravotně v pořádku. Tehdy byla kapacita vašeho těla vyrovnávat se s nezdravými potravinami překročena a výsledkem byla nemoc. Ta dlouhá léta, kdy jste svůj organismus přetěžovali všemi těmi jídly s nadbytkem cholesterolu, soli, tuků, bílkovin, rafinovaných potravin a škodlivých chemikálií, vyčerpala vaše rezervy. Jakákoliv malá nerozvážnost je proto potrestána.
Po měsících nebo letech zdravé životosprávy by vaše tělo mělo být schopno se zotavit natolik, aby dokázalo unést příležitostný nápor nezdravého jídla bez toho, že byste okamžitě zakoušeli známky protestu a příznaky nemoci. Pokud začínáte se změnami a nejste zdraví, buďte důslední - a nebuďte překvapeni, že podvod nezůstane utajen. Měli bychom být vlastně rádi, že naše těla se dokázala tak dlouhou dobu vyrovnávat s nadužíváním, kterému jsme je v minulosti vystavili.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.