Můj lékař se jenom okrajově zmínil o možném doporučení stravy s nízkým obsahem bílkovin. Nepotřebuji teď ale naopak více bílkovin, když jsem nemocná a ztrácím bílkoviny močí?
Lidé s onemocněním ledvin obvykle bílkoviny ztrácejí v důsledku jejich unikání poškozenými ledvinami do moče. Vzhledem k těmto ztrátám někteří lékaři a dietologové mylně doporučují stravu s vysokým obsahem bílkovin. Předpokládají totiž, že přídavek bílkovin bude kompenzovat ztracené množství.
Rubrika: Další nemoci
| Typ článku: Rady lékaře
Tyto dodatečné bílkoviny nejsou potřebné. Veškerá přirozená strava, ať je založena na zelenině anebo na produktech živočišného původu, poskytuje více než dostatek bílkovin pro krytí našich potřeb ve zdraví i v nemoci. Zkonzumované bílkoviny se v játrech a dalších tkáňových buňkách přeměňují na látky, které potřebujeme pro metabolické funkce růstu a udržování našeho organismu. Tím, že přidáme do stravy více bílkovin, nebude metabolický systém pracovat o nic lépe. Touto snahou ztracené bílkoviny nenahradíme. Nadbytek bílkovin ve skutečnosti onemocnění ledvin zhoršuje. Způsob, jak zastavit ztráty bílkovin do moči, je zastavit poškozování glomerulů.
Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob
Počet přečtení: 3254
Datum: 15. 1. 2009