Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Musí lidé se špatným krevním oběhem čekat celá léta, než dojde ke zlepšení stavu jejich cév? Mohl bych být v pokušení to vzdát, kdybych nezaznamenal nějaký užitek brzy poté, co vyvinu určité úsilí.

Studie ukázaly velmi rychlé zlepšování zdravotního stavu u lidí s aterosklerózou, kteří změnili stravu a životní styl. Pacienti trpící anginou zaznamenali pozitivní změnu během asi tří týdnů, s 91% snížením bolestí na prsou. Potíže s chůzí v důsledku bolestí způsobovaných špatným krevním oběhem v nohou, stav zvaný intermitentní klaudikace, začínají ustupovat do pěti dnů poté, co pacient začal s nízkotučnou stravou.
Rubrika: Srdce a cévy
|
Typ článku: Rady lékaře

Po čtyřech měsících ujde pacient, díky zlepšenému oběhu způsobenému zdravou stravou, dvojnásobnou vzdálenost. Po přechodu na nízkotučnou stravu, která snižuje cholesterol, se lepší sluch a mizí problémy se závratěmi. Ve všech těchto případech si nejen vyléčíte aterosklerózu, čehož dosáhnete za několik měsíců až let, ale také zlepšíte krevní oběh. To vše je výsledkem nízkého obsahu tuku ve zdravější stravě.

Tuk způsobuje, že červené krvinky vytvářejí shluky, které ztěžují oběh krve. Stěny krevních buněk se za přítomnosti tuku v krevním proudu stávají relativně tuhými. Výsledkem je, že neprojdou menšími krevními cévami. A zatímco rostlinné tuky činí krevní destičky méně lepivými, živočišné tuky způsobují, že k sobě krevní destičky snáze přilnou. Když dojde k tomuto slepení, začnou se vylučovat látky způsobující křečovité stahy krevních cév a krevní oběh se tak ještě více omezí. Po snědení jídla s vysokým obsahem tuku dochází rovněž ke značnému poklesu obsahu kyslíku v krvi. Ze všech těchto důvodů lze, jako důsledek nižšího množství tuku ve stravě, očekávat okamžité zlepšení krevního oběhu. Dlouhodobé přínosy se pak dostavují postupně, v závislosti na ustupující ateroskleróze.

Takové hladiny tuků v krvi, která působí v krevním oběhu vážné změny, dosahují lidé konzumující „normální“ stravu zcela běžně – často třikrát, čtyřikrát i vícekrát denně. Pochází-li asi 67 procent kalorií ve stravě z tuku, proudění krve se zpomaluje, malé krevní cévky jsou zablokovány a tkáně strádají nedostatkem živin a kyslíku. Tuk z tučného jídla působí dvanáct a více hodin. Většina lidí tak po celý den účinně brání dobrému krevnímu oběhu ve svém těle.

Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob

Počet přečtení: 2794
Datum: 13. 1. 2009