Na internetu jsem se dočetla o nových odhaleních o kravském mléku, které způsobily v USA ostrou polemiku mezi výrobci mléka a nezávislými skupinami, které se snaží upozornit na možné rizika konzumace mléka a mléčných výrobků.
Lehce si však domyslíme, co se stane, pokud tento signál působí i na buňky nádorové – začnou se množit a nádor roste ještě rychleji. To, že v těle zdravého člověka vznikají denně stovky rakovinových buněk, které musí náš imunitní systém odstranit, je dávno známá věc. Nikdo neví, kdy přesně rakovina v těle vzniká a jak rychle se rozvine, ale látky jako je IGF-1 ji mohou podstatně urychlit.
Úřad pro registraci potravin a léčiv v USA ještě před dvěma lety vyhlásil, že IGF-1 se po konzumaci mléka do krve nedostává, protože ho zničí kyselina v žaludku. Dnes se však ví, že jednorázová dávka mléka (už několik deci), může zvýšit množství IGF-1 v krvi člověka o 10-17 %. Než bude otázka bezpečnosti kravského mléka pro člověka vyřešena definitivně, rozhodl jsem se omezit jeho spotřebu v každé formě.
MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob