Ne vůně, ale chuť tučných jídel vábí jedlíky
Podle vědců z Purdue University přitahuje strávníky k tučným jídlům něco v jejich chuti, nikoliv vůně. U těch účastníků studie, jimž byl ucpán nos a kterým se dostalo ochutnání smetanového sýru a sušenky, se okamžitě projevilo zvýšení hladiny tuků v krvi. U kontrolní skupiny, jejíž členové si mohli sice přivonět, ale ochutnat nedostali, nebylo nic podobného zaznamenáno.
Rubrika: Stravování
| Typ článku: Studie
Pokud tyto poznatky obstojí i v proudu času, bude muset asi věda zahrnout mezi dosud evidované čtyři chutě, které rozeznává lidské patro – sladké, slané, kyselé, hořké – i tučné. Tato fyziologická reakce na tuk snad pomůže i získat odpověď na další otázku: Proč nám pokrmy, které tuk neobsahují, obvykle tak dobře nechutnají?
Počet přečtení: 2689
Datum: 1. 1. 2008