Nemoci
![](/image.php?5850&0&t=1)
Po infarktu hrozí deprese
Po srdečním infarktu jsou lidé ohroženi vyšším rizikem vzniku deprese. Konkrétně u 99 hospitalizovaných pacientů s onemocněním...Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Poradna pro duševní zdraví![](/image.php?5834&0&t=1)
Nezjištěné mozkové příhody mohou být příčinou deprese
Na Annu už několik týdnů padal smutek s nevysvětlitelnými příznaky a potížemi. Vyšetření ukázala, že prožila několik...Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Poradna pro duševní zdraví![](/image.php?2386&0&t=1)
Jaké složky stravy přispívají k srdečnímu infarktu?
Největšími viníky jsou nadměrné množství tuků a cholesterolu. Ty způsobují tvrdnutí a ucpávání důležitých tepen, které...Rubrika: Srdce a cévy | Typ článku: Poradna výživy![](/image.php?5808&0&t=1)
Jak přispívají různé chemické látky a pesticidy ke vzniku rakoviny?
Žijeme v době, kdy je do potravin přidávána celá řada přísad a konzervačních prostředků, které mají zlepšit jejich chuť...Rubrika: Rakovina | Typ článku: Poradna výživy![](/image.php?5796&0&t=1)
Vždycky jsem si myslel, že hlavním viníkem při vzniku cukrovky je cukr. Je to tak?
Dr. James Anderson, profesor medicíny a klinické výživy na Lékařské univerzitě v Kentucky a známá autorita na problematiku...Rubrika: Cukrovka | Typ článku: Poradna výživy![](/image.php?5704&0&t=1)
Je škodlivý účinek soli dobře zdokumentován ve vědecké literatuře?
Asi dodnes nejprecizněji je škodlivý účinek soli dokumentován v článku v British Medical Journal v č. 302, 1991, April 6, str....Rubrika: Krevní tlak | Typ článku: Poradna výživy![](/image.php?5684&0&t=1)
Cukry jsou dobrým zdrojem okamžité energie. Proč bych se jim měla vyhýbat?
Když sníte rafinovaný řepný, třtinový nebo jiný cukr, za krátkou dobu se vám dostane do krve. Hladina glukózy v krvi prudce...Rubrika: Další nemoci | Typ článku: Poradna výživy![](/image.php?5688&0&t=1)
Jakého zdravotního prospěchu můžeme dosáhnout snížením spotřeby soli?
Podstatným snížením celkové spotřeby soli a používáním soli i s chloridem draselným (směs NaCl, KCl) je možno odstranit 10%...Rubrika: Krevní tlak | Typ článku: Poradna výživy![](/image.php?5642&0&t=1)
Nebylo by ideální, kdybychom vůbec nesolili? Četla jsem, že nadbytek soli v potravě velmi škodí.
To je pravda. Kdybychom nepřijímali v potravě kuchyňskou sůl (chlorid sodný - NaCl), celková úmrtnost by se snížila o 10%. Jedná...Rubrika: Krevní tlak | Typ článku: Poradna výživy![](/image.php?5620&0&t=1)
Homocystein a deprese
Homocystein je aminokyselina. Její zvýšená hladina nejenže zcela jistě souvisí s mozkovou příhodou, se srdeční příhodou a...Rubrika: Další nemoci | Typ článku: Poradna pro duševní zdraví