Nevím, co si mám myslet, když čtu o příčinách tvrdnutí cév a srdeční nemoci. Zdá se mi, že lidé, kteří o těchto problémech píší, v tom sami nemohou mít jasno.
Jeden anglický vědec se domnívá, že cholesterol se v těle akumuluje, protože v naší běžné stravě je nedostatek vlákniny, která by jej z těla odstranila.
Jako chytří konzumenti můžeme usoudit, že něco pravdy je na každé z těchto teorií. Všechny jsou totiž založeny na tomtéž pozorování: lidé, kteří žijí v bohatých zemích a živí se rozmanitou stravou, trpí epidemií srdečního onemocnění. Zdánlivé rozpory můžeme odstranit, když porozumíme složení jednotlivých potravin z hlediska výživy.
Žádná potravina živočišného původu neobsahuje vlákninu, ve většině z nich přitom je značné množství cholesterolu. Rostlinné produkty naopak žádný cholesterol nemají a všechny obsahují hojné množství vlákniny. S výjimkou kokosového ořechu, kakaa a několika olejů získávaných z rostlinných zdrojů obsahují všechny potraviny rostlinného původu nízké množství saturovaných tuků a u většiny z nich je nízký i celkový obsah tuku. Budeme-li mít tyto poznatky na mysli, nemělo by pro nás být problémem projít samoobsluhou a vybrat si ty potraviny rostlinného původu, které udrží naše cévy průtočné v celé jejich šířce.
Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob