Obsah železa v mase a srdeční infarkt
Starší lidé mají větší riziko fatálního srdečního infarktu, konzumují-li stravu, která je bohatá na hemové železo. V nizozemské studii na více než 4 800 lidech měli ti, kteří konzumovali největší množství hemového železa - které se nalézá v mase, rybách a drůbeži - téměř dvojnásobné riziko srdečního záchvatu v porovnání s lidmi, kteří konzumovali nejméně hemového železa.
Rubrika: Srdce a cévy
| Typ článku: Studie
Celkové množství železa ve stravě přitom nemělo s rizikem srdečního záchvatu žádnou souvislost.
Autoři studie vypracované na Erasmus University Medical School v Rotterdamu uzavírají, že „vysoký příjem hemového železa stravou zvyšuje za přítomnosti dalších rizikových faktorů riziko infarktu myokardu a může zvláště ovlivňovat jeho závažnost/smrtelnost“.
American Journal of Epidemiology 1999;149:421-428
Počet přečtení: 4521
Datum: 26. 9. 2003