Olivový olej, zelenina snižují riziko revmatoidní artritidy
Dr. Linos zjistil, že lidé, kteří spotřebovali nejvíce olivového oleje měli podstatně nižší riziko onemocnění revmatoidní artritidou než lidé, kteří jej konzumovali nejméně. Účastníci studie, kteří jedli nejvíce vařené zeleniny, měli o 75% nižší riziko tohoto onemocnění oproti těm, kteří hlásili nejmenší příjem vařené zeleniny.
Na rozdíl od předešlých studií tato studie nezjistila, že by vysoká spotřeba rybího masa nějak chránila proti onemocnění revmatoidní artritidou. Je možné, že relativně vysoké zastoupení nesaturovaných mastných kyselin v olivovém oleji pomáhá potlačovat zánět doprovázející revmatoidní artritidu, a to podobným způsobem jako obsah mastných kyselin z ryb žijících v hlubokých vodách (např. makrela).
American Journal of Clinical Nutrition 1999;70:1077-1082