Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Olivový olej zřejmě chrání proti rakovině tlustého střeva

Nová studie vypracovaná vědci z Oxfordské univerzity přidala další argumenty nasvědčující tomu, že olivový olej, jeden ze základních kamenů středomořské stravy, je stejně účinný jako ovoce a zelenina při prevenci rakoviny tlustého střeva.
Rubrika: Rakovina
|
Typ článku: Studie

Vědecký tým porovnával výskyt rakoviny, stravu a spotřebu olivového oleje ve 28 zemích Evropy, v USA, Brazílii, Kolumbii, Kanadě a Číně. Země se stravou obsahující značné množství masa (včetně ryb) a málo zeleniny měly nejvyšší výskyt tohoto druhu rakoviny, konzumace olivového oleje pak souvisela se snižujícím se rizikem. Rakovina tlustého střeva je druhou nejčastější rakovinou v mnoha rozvinutých zemích, kde je mnohem častější než v zemích třetího světa - v Asii a v Africe. ¨

Journal of Epidemiology and Community Health

Počet přečtení: 4508
Datum: 23. 5. 2004