Onemocněla jsem rakovinou prsu. Jestliže nyní změním svou stravu, jak poznám, že se mi daří lépe?
Ženy s nadváhou a s vysokou hladinou cholesterolu mají dvakrát horší vyhlídky na přežití pěti let v porovnání se štíhlejšími ženami, které mají nízkou hladinu cholesterolu. Snížení hladiny hormonů estrogenu a prolaktinu prostřednictvím léků nebo chirurgického zákroku může zpomalit růst rakoviny prsu a způsobit ústup (zmenšování) nádorů. Pro vás je zvlášť důležitý poznatek, že tyto čtyři prognostické faktory jsou přímým důsledkem vašeho výživového příjmu a mohou být proto ovlivněny vědomou a stálou změnou jídelníčku.
V bohatých západních společnostech, kde je výskyt rakoviny prsu vysoký, je strava typicky bohatá na tuky a cholesterol a chudá na obsah vlákniny; běžným důsledkem je obezita. Lidé, kteří se živí takovou stravou, mají hladinu cholesterolu, estrogenu a prolaktinu vyšší než lidé na zcela odlišné stravě žijící v rozvojových zemích, kde je rakovina prsu daleko méně častá.
Vědci zjistili, že když byla dobrovolníkům podávána strava soustředěná na škroby, s malým obsahem tuku a cholesterolu a vysokým obsahem vlákniny, docházelo ke snížení váhy i ke snížení hladiny cholesterolu, estrogenu a prolaktinu v krvi. Když byla ženám po menopauze s rakovinou prsu podávána tato strava zaměřená na škroboviny, byly pozorovány podobné příznivé účinky.
Svoji váhu a hladinu cholesterolu si můžete snadno a levně kontrolovat, abyste mohla určit, zda děláte nějaké pokroky směrem k lepšímu zdraví. Testy na zjišťování hladiny estrogenu a prolaktinu jsou drahé a jejich provedení je obtížnější, při nízkotučné stravě však hladiny těchto hormonů pravděpodobně poklesnou. Doporučil bych vám nespoléhat se na tyto testy a pouze si pravidelně kontrolovat svoji váhu a hladinu cholesterolu.
Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob