Opětovné ucpávání krevních cév je opakujícím se důvodem selhávání různých přístupů – a to i po operaci bypassu. Proč tyto zákroky nenabízejí stálé řešení problému?
Jeden z nejdůležitějších faktorů, které zvyšují tendenci krve vytvářet sraženiny, bývá však málokdy změněn – tím je vysoký obsah živočišných tuků ve stravě. Saturované nebo živočišné tuky způsobují, že krevní destičky, které jsou složkou srážlivosti krve, vytvářejí shluky a současně aktivují srážlivé faktory v krvi. Výsledkem je, že se zvyšuje tendence vytvářet krevní sraženiny; tvrdá práce mnohého dobrého chirurga tak přichází nazmar – a to se nezmiňujeme o životech pacientů. S
nížení příjmu živočišných tuků (a zvýšení příjmu rostlinných tuků) ve stravě rychle tuto tendenci k nadměrnému srážení krve zvrátí. Nejlepší stravovací změnou, chceme-li se vyhnout problémům s obezitou, zpomalování krevního oběhu, krvácení a možná i vyššímu riziku onemocnění žlučníku a rakovině, pak je prostě snížit spotřebu tuků živočišného původu bez toho, že bychom zvyšovali příjem rostlinných tuků.
Lékaři i pacienti udělají ve svém boji proti srdeční chorobě jenom minimální pokrok, nedokážou-li v první řadě eliminovat ty faktory, které nemoc způsobují. Primárními faktory rozvoje aterosklerózy jsou: za prvé, stravovací návyky, které můžeme udržet pod kontrolou, a za druhé, dědičnost, se kterou nic nenaděláme. Mezi druhotné faktory, které jsou také velmi důležité a zaslouží si naši pozornost, patří kouření, obezita, vysoký krevní tlak, tělesná nečinnost a vystavení emocionálnímu stresu.
Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob