Orientální rýže s pečenou petrželí a olivami
150 g basmati rýže natural, 250 g kořenu petržele, 1 lžička provensálských bylin, 50 ml olivového oleje, 3 stroužky česneku, 1 červená paprika, 2 lžičky koření Tandoori masala (skvělé nabízí Sonnentor), 1 lžička kurkumy, 2 hrstky libovolných oliv, mořská sůl, koriandr a jarní cibulka na posyp
Rýži důkladně propláchneme, zalijeme dvouapůlnásobným množstvím vody, mírně osolíme a pozvolna vaříme asi 45 minut. Odstavíme a necháme pod pokličkou dojít. (Také můžeme před dokončením vložit rýži dopéct do trouby nebo zabalit do utěrky a dát do peřin, rýže je pak pěkně sypká.)
Petržel nakrájíme na libovolné kousky, polijeme olejem, posypeme bylinkami, osolíme a pečeme na 165oC asi 30 minut dozlatova a do změknutí, občas ji během pečení promícháme.
Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme na větší kostky nakrájenou cibuli a restujeme ji do růžova. Dále přidáme nahrubo nasekaný česnek, na kostky nakrájené papriky a opět minutku osmahneme. Nakonec vsypeme masalu a kurkumu a restujeme – jen několik vteřin, aby kurkuma nezhořkla.
Zalijeme obsah pánve asi 300 ml vody, osolíme a dusíme, dokud se voda téměř nevyvaří. Vsypeme olivy, rýži a petržel a zamícháme. Dozdobíme nasekanými bylinkami.
Recepty pocházejí z Obilovinové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress.