Oves a vitamín E – po tučném jídle?
Výsledky studie vypracované na Yale University pod vedením dr. Davida Katze svědčí o tom, že miska kaše z ovesných vloček nebo 800 IU (mezinárodních jednotek) vitamínu E pomáhají udržet proudění krve v cévách jedinců, kteří právě pozřeli velké množství tuku. Současně bylo potvrzeno, že tuk způsobuje stahování cév a tím i snížení toku krve, což zvyšuje riziko srdečního onemocnění.
Rubrika: Vitamíny a minerály
| Typ článku: Studie
Padesát dospělých nekuřáků bez známky srdečního onemocnění vypilo při třech různých příležitostech mléčný koktejl připravený ze zmrzliny a krému z vajec a kokosového tuku. Účastníci studie současně zkonzumovali misku ovesné kaše, misku pšeničných cereálií nebo doplněk vitamínu E. Ukázalo se, že v případě pšeničných cereálií se průtok krve v cévách snížil o více než 13 %, při podávání ovesné kaše či vitamínu E současně s tučným koktejlem však k žádnému snížení průtoku krve nedošlo.
Dr. Katz uvedl, že lidé v ohrožení srdečním onemocněním by měli samozřejmě snížit množství tuku ve své stravě, současně by ale také měli do svého jídelníčku na pravidelné bázi zařadit ovesné vločky.
American Journal of Preventive Medicine 2001;20:124-129
Počet přečtení: 4749
Datum: 31. 8. 2006