Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Ovoce a zelenina: záleží na kvalitě

I když většina lidí v USA konzumuje doporučené dávky ovoce a zeleniny, výzkum ukázal, že většina lidí si vybírá takové zdroje, které jsou chudé na obsah folátů a vitamínu C. Pět nejčastěji konzumovaných druhů ovoce a zeleniny konzumovaných v USA jsou (v sestupném pořadí): ledový salát, výrobky z rajčat, hranolky, banány, pomerančový džus a cibule.
|
Typ článku: Studie

Nejlepším zdrojem folátů (důležitých zvlášť pro ženy v těhotenství) však je tmavě zelená listová zelenina (např. růžičková kapusta, brokolice, květák) a i když jsou citrusové plody výborným zdrojem vitamínu C, je lepší užívat je ve formě celého ovoce, nejenom ovocných džusů. Smažené hranolky jsou zase výborným zdrojem tuků, které, jak známo, zvyšují riziko srdečního onemocnění a dalších nemocí.

Takové jsou některé poznatky ze zprávy přednesené na konferenci Experimental Biology 2000 konané začátkem dubna.

Počet přečtení: 3249
Datum: 1. 4. 2004