Panenský olivový olej snižuje škodlivost cholesterolu
Dospělí lidé, kteří denně konzumovali 25 mililitrů (neboli necelé dvě polévkové lžíce) za studena lisovaného olivového oleje, vykazovali po týdnu nižší oxidaci „špatného“ LDL cholesterolu a vyšší koncentrace antioxidačních složek, zejména fenolů, v krvi.
Antioxidanty pomáhají předcházet oxidačnímu poškození, které je způsobováno volnými radikály, vedlejším produktem normálních pochodů v lidském těle, který může poškodit tělesné tkáně. Studie ukazují, že oxidace LDL cholesterolu souvisí s tvrdnutím cév, které vede k srdečnímu onemocnění.
Poznatky ze španělské studie pomáhají vysvětlit zdravotní přínos tzv. středomořské diety. Je známo, že v zemích, jako je Španělsko či Itálie, kde obyvatelé konzumují více než třetinu své denní dávky tuků v podobě mononenasycených mastných kyselin (zvláště v olivovém oleji), je nižší výskyt srdečních onemocnění.
European Journal of Clinical Nutrition 2002;56:114-120