Pesticidy způsobují Parkinsonovu chorobu
Ne u všech lidí, kteří jsou vystaveni pesticidům, však dojde k onemocnění Parkinsonovou chorobou. Výzkumy naznačují, že někteří lidé mohou mít genetickou náchylnost k Parkinsonově chorobě, která je zprostředkována enzymy, které hrají roli v umístění pesticidů. Studie v časopise Lancet o metabolismu lidí trpících Parkinsonovou chorobou možná vysvětluje, proč někteří lidé při vystavení pesticidům onemocní a jiní ne (Lancet 1998;352:1344-46).
Komentář:
Parkinsonova choroba představuje důležitý důvod, proč se vyhýbat vystavení pesticidům; jedním účinným způsobem, jak toho dosáhnout, je jíst potraviny, které se nalézají na spodních příčkách potravinového řetězce. Rostlinné potraviny jsou takovými potravinami, výsledkem je, že koncentrace pesticidů je u nich nejnižší. (Pesticidy a další kontaminanty nalézající se v životním prostředí jsou přitahovány tuky, ve kterých se koncentrují.)
Dr. John McDougall