Pijte šťávy, jezte jogurty, infekce močového měchýře se vám vyhnou
Ženy, které denně vypily nejméně jednu sklenici čerstvě vytlačené ovocné šťávy (účinkovaly ale také šťávy z koncentrátu, pokud neobsahovaly cukr ani žádná jiná sladidla), byly vystaveny o 34 % nižšímu riziku infekcí močových cest. (Nejúčinnější byly šťávy z lesních plodů nebo z bobulí.) Ženy, které konzumovaly aspoň třikrát týdně jogurty, které obsahují tzv. probiotické baktérie, měly skoro o 80 % nižší výskyt těchto infekcí oproti ženám, které je jedly méně často než jednou týdně.
Výzkumníci z univerzity v Oulu zkoumali stravovací návyky 139 žen, které v uplynulých čtrnácti dnech prodělaly infekci močových cest, a 185 žen, které během předchozích pěti let tímto onemocněním netrpěly. Průměrný věk účastnic studie byl třicet let.
American Journal of Clinical Nutrition 2003;77:600-604