Pikantní brokolicový salát s kešu
Brokolici nakrájíme na menší růžičky a vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou. Připravíme si mísu s ledovou vodou. Po 2 minutách brokolici slijeme a ihned vložíme do studené vody. Vodu můžeme vyměnit. Vodu scedíme a brokolici dáme vychladit do lednice.
Takto bych doporučil brokolici zpracovávat vždy, zůstane pěkně zelená, ale hlavně s v ní uchová hodně živin a vitamínů. Tímto způsobem blanšírovanou brokolici můžeme ihned přidávat do hotových jídel nebo třeba pomazánek.
Na oleji osmahneme na kostky nakrájenou papriku (asi 3 minuty). Přisypeme kešu a opět zhruba minutu restujeme. Přidáme pepř a utřený česnek a zalijeme omáčkou a sirupem. Lehce osolíme a chvíli povaříme. Poté necháme směs na pánvi vychladnout.
Nakonec přidáme růžičky brokolice, nasekané bylinky, posypeme sezamem a promícháme.
Tento rychlý orientální salát z brokolice se u nás v restauraci dělá ve velkém. Vždy mizí jako první, věříte?
Recept pochází ze Zeleninové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress.