Pití mléka může u žen přispívat k rakovině
Podle výsledků dvou studií z nedávné doby zvyšuje pití mléka hladinu hormonu, který napomáhá rakovinnému bujení. Podle autorů studie je však příliš brzy na to, aby se ženám doporučovalo plošně se vyhýbat mléčným výrobkům; není totiž jasné, zda je na vině mléko jako takové nebo některá jeho složka.
V první studii zjistili dále vědci, že hladina hormonu IGF-1 se snižovala s přibývajícím počtem těhotenství. Hladina tohoto hormonu klesala i při užívání hormonální restituční terapie (HRT) u žen po menopauze. Na druhé straně jedna velká studie z nedávné doby zjistila, že HRT zvyšovala riziko rakoviny prsu.
Ve druhé studii se ukázalo, že hladina IGF-1 se zvyšovala přímo úměrně s příjmem bílkovin, a to zvláště z mléka. (Konzumace jogurtů hladiny tohoto hormonu nezvyšovala.) Mezi hladinou IGF-1 a konzumací rostlinných bílkovin nebyl zjištěn žádný vztah.
Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention 2002
Počet přečtení: 3412
Datum: 3. 1. 2008