Podle mého názoru jsou mléko a mléčné výrobky ve výživě nenahraditelné. Je to pravda?
Možná také patříte k těm, kteří byli po léta přesvědčováni, že mléko je základ zdraví. Český občan však konzumuje příliš mnoho tuků, cholesterolu a bílkovin a minimum vlákniny. Přitom u plnotučného mléka celých 50 procent energie pochází z tuku (většinou tuku nasyceného) a 20 procent energie z bílkovin.
Rubrika: Mléko
| Typ článku: Poradna výživy
Mléko navíc obsahuje cholesterol, přitom však žádnou vlákninu. Pitím mléka ještě více zatěžujete již tak přetížený metabolismus.
Nízkotučné mléko představuje ve srovnání s plnotučným určitý pokrok, ale zase ne tak velký, jak by se zdálo. Když přepočtete 2 % tuku nízkotučného mléka na energii, zjistíte, že stále 30 procent energie pochází z tuku.
Pokud chcete pít mléko, pak netučné mléko (mléko, které obsahuje 0,5 % tuku) je v tomto ohledu nejlepším řešením. Obsahuje velice málo tuku, nepatrné množství cholesterolu a všechny další živiny běžně přítomné v mléce.
Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.
Počet přečtení: 3128
Datum: 4. 6. 2009