Pohanka s květákem „Šalvi“
Na oleji podusíme cibuli, přidáme droždí, chvíli společně restujeme a pak zalijeme vodou. Tento základ ochutíme kořením a přidáme květák rozebraný na růžičky. Květák uvaříme doměkka (nesmí se rozpadávat) a potom jej vyjmeme. Vývar z květáku dolijeme 3 š vody, povaříme a přidáme v horké vodě propláchnutou pohanku.Vaříme asi 5 minut a pod poklicí necháme dojít 15 minut. Při podávání pohanku rozprostřeme po celé ploše talíře, do středu položíme vařený květák, polijeme rostlinným tukem a celý talíř posypeme droždím a petrželovou natí.
Varianty tohoto receptu jsou pohanka na francouzském droždí (droždí orestujeme na oleji s cibulkou, dochutíme česnekem a majoránkou), pohanka na domácí způsob (pohanku smícháme s droždím a pečenými bramborami a podáváme s kyselím zelím).
Dobrou chuť vám přeje Roman Uhrin