Pohanka s kysaným zelím, řepou a křenem
Pohanku zalijeme 700 ml vody, přivedeme k varu, ztlumíme, pozvolna vaříme asi 8-10 minut, dokud není na skus, pak necháme pod pokličkou dojít.
Na rozehřátém oleji ve větším hrnci orestujeme najemno nakrájenou cibuli dozlatova, polovinu odložíme do menší misky na posyp. Přidáme zelí, kmín, podlijeme asi ½ l vody (můžete použít i kostku zeleninového bujonu pro lepší chuť), osolíme a přibližně 15 minut dusíme. (Pokud je směs příliš kyselá, můžeme přidat pár lžic cukru.)
Vsypeme pohanku, upečenou řepu, křen, zamícháme, dochutíme solí a pepřem.
Na talíři posypeme usmaženou cibulkou a najemno nakrájenou pažitkou.
Tip: Toto jídlo lze udělat také s uvařenou špaldou, obohatit uzeným tempehem či tofu. Do cibulového základu se také hodí zarestovat nahrubo nasekaný česnek.
Pohanka je jednou ze surovin, kterou se opravdu hodí zařazovat především v chladnější části roku. Díky obsaženému rutinu má zahřívající účinek na organismus a krásně se hodí k nejrůznější podzimní a zimní zelenině. Proto jsem vsadil v tomto jednom jídle na tuto kombinaci tuzemských surovin, kterou znáte třeba ze salátu.
Recepty pocházejí z Obilovinové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress.