Pokud mne dokáže strava s nízkým obsahem bílkovin a nízkým obsahem tuku udržet z dosahu umělé ledviny, pak stojí skutečně za to. Ale stejně, jak vlastně pracuje umělá ledvina?
Život závislý na umělé ledvině je pro většinu pacientů svízelný – a pro přetížený systém zdravotní péče je velmi nákladný.
Lidé na dialýze často zastávají názor, že mohou jíst všechno, co chtějí, protože přístroj bude jejich prohřešky kompenzovat. Dialyzační přístroj však může kompenzovat jenom část škody, které prohřešky při jídle vyvolají.
Pacientům, kteří jsou na umělé ledvině, může strava s nízkým obsahem bílkovin, tuku, soli a bez cholesterolu přinést mnohý prospěch. Lidé na dialýze mohou rozumným stravováním snížit hladinu svých odpadních produktů, jako je BUN, a tak dosáhnout snížení frekvence návštěv a doby, kterou musejí na dialýze trávit. Mohou věnovat cenný čas zajímavějším věcem a prožívat jej pohodlnějším způsobem než na umělé ledvině.
Pro pacienty na dialýze, podobně jako pro pacienty s vážným onemocněním ledvin, je problémem nadbytek draslíku. Ovoce a většina druhů zeleniny obsahují značná množství draslíku. Obiloviny obsahují draslíku méně a měly by proto být pro tyto pacienty hlavním zdrojem uhlohydrátů. U pacientů, kteří jsou v pokročilém stadiu onemocnění ledvin anebo na dialýze, je přirozeně třeba hladinu draslíku v krvi pečlivě sledovat.
Pacienti na dialýze mívají často vysoký krevní tlak. Ten jim bývá snižován řadou léků s mnoha velmi vážnými vedlejšími účinky. Rozumná strava může potřebu braní mnoha léků snížit anebo zcela odstranit. Ledvinoví pacienti běžně trpí cukrovkou. Tu lze zlepšit a někdy i úplně vyléčit stravou s vysokým obsahem uhlohydrátů a vlákniny a nízkým obsahem tuku. Řadu škodlivých změn způsobených mnohaletým onemocněním cukrovkou však již odstranit nelze. Pacienti s dialýzou mívají horší průběh aterosklerózy; postižení mozkovými mrtvicemi a srdečními záchvaty i předčasná úmrtí jsou u nich častější. Nízkotučná strava bez cholesterolu poskytne těmto lidem větší naději na delší, normálnější a funkčnější život.
Viděl jsem mnoho lidí s boláky na kůži, nediagnostikovanými bolestmi a dalšími nejasnými pocity nemoci, kterým přineslo úlevu, když věnovali svoji pozornost stravě, která podporuje zdraví a pomáhá léčení, místo stravy zatěžující všechny tělesné systémy. Ledvinoví pacienti jsou často překvapeni tím, co získají tak jednoduchým opatřením, jakým je změna stravy.
Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob