Pokud svou stravu a životosprávu upravím, myslíte si, že rakovina bude skutečně růst pomaleji?
Předpokládá se, že faktory, které způsobují rakovinu, rovněž podporují její růst. Například pacienti s druhem rakoviny plic, který je způsobován kouřením, žijí déle, když přestanou kouřit, než ti, kteří v tomto svém zvyku pokračují.
Rubrika: Rakovina
| Typ článku: Rady lékaře
Studie na zvířatech ukazují, že tuky a oleje podporují růst nádorů a že zvířata, která dostávají stravu s vysokým obsahem cholesterolu, mívají častější výskyt nádorů a metastáz.
Několik vědců pozorovalo, že ženy s rakovinou prsu, které žijí v zemích, kde se jí strava s nízkým obsahem tuku, přežívají déle a postup nemoci je u nich pomalejší než u žen, které se živí stravou s vyšším obsahem tuku. Pětiletá lhůta přežití je u pacientek s rakovinou prsu v Japonsku 74,9 procent v porovnání s 57,3 procenty u pacientek s rakovinou prsu v Bostonu. Japonské ženy mají významně nižší obsah tuku ve své stravě.
Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob
Počet přečtení: 2546
Datum: 14. 1. 2009