Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Polentová pizza

Na korpus: 130 g polenty + 500 ml vody, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička provensálských bylin
|
Typ článku: Recepty

Na omáčku: 80 g rajčatového pyré, 1 stroužek česneku, 1 lžička oregana, sůl

Na zeleninovou oblohu: 1 červená cibule, olivový olej, 4 větší žampiony, špetka drceného kmínu, 1 stroužek česneku, čerstvá šalvěj, několik cherry rajčátek

½ žluté papriky, 1 červená paprika, provensálské bylinky, 1 malá cuketa, čerstvá bazalka, hrst černých oliv, hrst ořechů kešu (popř. mandlí), lahůdkové droždí

Korpus: do vroucí osolené vody přidáme lžíci olivového oleje, vsypeme lžičku provensálských bylin a polentu. Krátce povaříme, nejméně však minutu, dokud kaše nezhoustne. Na plech vyložený pečícím papírem rozdělím polentovou kaši na dvě hromádky a rozetřeme na tenčí placky.

Omáčka: rajčata promícháme s utřeným česnekem, solí a lžičkou oregana.

Zeleninová obloha – na první pizzu: na oleji osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme na plátky nakrájené žampiony, kmín, plátky česneku, šalvěj a osmahneme, dokud žampiony nezměknou. Přendáme na první korpus a poklademe plátky cherry rajčátek.

Na druhou pizzu: na pánev s olejem nasypeme na kostky nakrájené papriky, provensálské bylinky a krátce osmahneme. Přidáme na plátky nakrájenou cuketu a opět smažíme, dokud nezhnědnou. Nakonec přimícháme nasekanou bazalku. Naneseme na druhý korpus a posypeme olivami.

Obě pizzy vložíme do trouby předehřáté na 175oC a pečeme 20-25 minut, dokud zelenina nezezlátne. Nakonec posypeme nasekanými ořechy s lahůdkovým droždím a dalších 5 minut zapečeme.

Jídla připravovaná z polenty jsou lehká, přitom ale vydatná a nedají až tak moc práce. Polenta je kukuřičná kaše, oblíbená především v severní Itálii, Chorvatsku, Moldavsku nebo třeba v Černé Hoře. Kromě bílkovin je bohatá na vlákninu a některé vitamíny. Její využití je velice všestranné, dobrá je naslano, do dezertů nebo jako zavářka do polévky. Občas si z ní k snídani udělám i kaši s ovocem a ořechy.

Ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.

Počet přečtení: 1426
Datum: 26. 4. 2019