Pomeranč denně – rakovinu odežene?
Podle výsledků australské studie působí pravidelná konzumace citrusových plodů jako prevence některých druhů rakoviny. Organizace SCIRO zjistila, že riziko rakoviny úst, hrdla a žaludku se tak snižovalo o 50%. Australský výzkum zpracoval výsledky předchozích 48 mezinárodních studií zkoumajících zdravotní prospěch spojený s konzumací citrusových plodů.
Vědci rovněž dospěli k závěru, že jsou zde „přesvědčivé důkazy“, že citrusy snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, obezity a cukrovky. Kathrine Baghurst uvedla, že pomeranče obsahují nejvyšší hladinu antioxidantů ze všech druhů ovoce: více než 170 rúzných fytolátek, včetně více než 60 flavonoidů, u kterých byl zjištěn protizánětlivý a protinádorový účinek.
Počet přečtení: 4657
Datum: 2. 11. 2005