Pomerančová šťáva zvyšuje „hodný“ cholesterol
Tým vědeckých pracovníků University of Western Ontario nechal 16 mužů a 9 žen s vysokou hladinou cholesterolu (od 5,5 mmol/l do 8,3 mmol/l) pít čtyři týdny jednu sklenici pomerančové šťávy denně, další čtyři týdny dvě sklenice a další čtyři týdny tři sklenice denně. To bylo následováno pětitýdenním obdobím, kdy nebyla čerstvá pomerančová šťáva podávána.
Rubrika: Srdce a cévy
| Typ článku: Studie
Pití tří sklenic pomerančové šťávy denně přineslo zvýšení hladiny HDL („hodného“) cholesterolu o 21% a současně pokles poměru LDL/HDL o 16%. Dále došlo ke zvýšení hladiny folátů, o kterých je známo, že snižují hladinu homocysteinu. Vysoká hladina homocysteinu je podle kardiologů rizikovým faktorem srdečního onemocnění. Dr. Kurowska, vedoucí studie, připisuje pozitivní účinky pomerančové šťávy na cholesterol flavonoidu hespiridinu, který se v pomerančích nachází.
Ze 72. zasedání American Heart Association
Počet přečtení: 4906
Datum: 12. 1. 2004