Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Populární diety mohou způsobovat ledvinové kameny a ztrátu kostní hmoty

Diety s nízkým obsahem uhlohydrátů a s vysokým obsahem bílkovin mohou mít sice za následek rychlý úbytek váhy, nové poznatky však ukazují, že tyto populární diety představují současně velké riziko výskytu ledvinových kamenů a ztráty kostní hmoty.
|
Typ článku: Články

Vědci krmili účastníky studie po dva týdny běžnou stravou, poté jim po dobu dalších dvou týdnů podávali velmi omezenou stravu, která obsahovala jen trochu zeleniny (ale žádné ovoce) a celkově méně než 20 gramů uhlohydrátů. Program zahrnoval i pravidelnou chemickou analýzu moči.

Hladina močového citrátu klesala skoro o 50 procent za den v průběhu omezené fáze, když se však účastníci studie vrátili k normálnější stravě, do značné míry se rychle přiblížila k původním hodnotám. Současně vzrostla během omezené fáze o téměř 100 procent hladina kyseliny.

Podle vědců tyto výsledky ukazují, že dieta s nízkým obsahem uhlohydrátů a vysokým obsahem bílkovin zvyšuje riziko vzniku ledvinových kamenů a přispívá zřejmě i ke ztrátám kostní hmoty.

University of Texas Southwestern Medical Center

Počet přečtení: 3511
Datum: 11. 1. 2010