Potraviny a vitamíny v prevenci rakoviny kůže
Pro miliony lidí může přijít varování před nadměrným vystavováním slunečním paprskům příliš pozdě. Dr. James M. Spencer z Mount Sinai School of Medicine v New Yorku nicméně uvádí, že jedna nedávná studie přinesla poznatek, že orální podávání vitamínu A přineslo snížení tvorby některých typů rakoviny kůže u téměř 2300 pacientů, u kterých se již dříve projevily předrakovinné změny.
Vitamín A však není ideální, jeho užívání ve velkých dávkách ve formě doplňků s sebou totiž nese riziko zánětu jater a zvýšení hladiny cholesterolu.
Další výzkum, který se zaměřil na zkoumání souvislostí mezi stravou a rakovinou kůže, ukázal, že mezi slibné potraviny z pohledu prevence patří zelený čaj a sójové boby. Ve studiích na zvířatech dokázaly antioxidanty nacházející se v zeleném čaji a isoflavony nacházející se v sójových produktech zastavit růst nádoru.
Strava s nízkým obsahem tuku a větším obsahem nenasycených tuků než nasycených tuků může mít za následek menší výskyt nádorů – to ukázaly další studie.
Počet přečtení: 4320
Datum: 1. 6. 2007