Považujete biopotraviny za zdravější než konvenční potraviny (popř. proč?)
Teprve po válce se začala intenzivně využívat umělá hnojiva založená na směsích dusíku, fosforu a draslíku (NPK). I když takové metody přinesly vyšší výnosy, přinesly současně větší náchylnost plodin k onemocněním a tím vyvolaly příliv dalších chemikálií, které mají těmto nemocem zabránit – užívání pesticidů, herbicidů, fungicidů se stalo v zemědělství každodenní realitou.
Rostliny pěstované na umělých hnojivech jsou ochuzeny o základní minerály a další prvky nutné pro hromadění přírodních sloučenin v kořenech a listech, které pak odrážejí útoky hmyzu, plevele i zvířat. Není divu, že v konečném důsledku požívání takto pěstovaných plodin ohrožuje lidské zdraví. A není divu, že informovaný spotřebitel se raději vrací k původním, přirozenými postupy pěstovaným produktům – dnešním biopotravinám. Tím spíše, že rozdíl oproti běžným, konvenčním potravinám není jenom v kvalitě a zdravotní nezávadnosti, ale je velmi patrný také v chuti.
Robert Žižka, šéfredaktor časopisu Prameny zdraví