Pozor na horké nápoje!
Lidé, kteří s oblibou popíjejí horké nápoje, se nemusí obávat jenom toho, že si spálí ústa. Podle výsledků nové studie totiž pití horkého čaje nebo kávy s mlékem zvyšuje riziko rakoviny jícnu. (Konzumace pouze teplých nebo mírně horkých nápojů nebyla v tomto ohledu nijak škodlivá.)
Se zvýšeným rizikem rakoviny jícnu byly dále dány do souvislosti velká konzumace masa, živočišných tuků (tedy např. másla) a soli, zatímco konzumace ovoce, zeleniny a obilovin působila ochranně. Např. pravidelná konzumace ovoce snižovala riziko tohoto druhu rakoviny o 63%.
„I přes tyto poznatky však hlavními rizikovými faktory onemocnění rakovinou jícnu zůstávají kouření a konzumace alkoholu, které mají dohromady na svědomí přes 90% všech případů,“ uvedl vedoucí studie dr. Castellsague z barcelonské nemocnice L’Hospitalet de Llobregat.
International Journal of Cancer 2000;88:658-664
Počet přečtení: 3576
Datum: 1. 8. 2004