Příjem kyseliny listové souvisí s rizikem rakoviny tlustého střeva
Strava bohatá na zdroje kyseliny listové, jako je např. zelená listová zelenina, ovoce a celozrnné obiloviny, zřejmě podle italských výzkumníků přispívá ke snížení rizika onemocnění rakovinou tlustého střeva.
Dr. Carlo La Vecchia, vedoucí studie, uvedl, že výskyt rakoviny byl o 40 % vyšší u těch zkoumaných osob, které konzumovaly značná množství alkoholických nápojů a jejich strava neobsahovala dostatek kyseliny listové a aminokyseliny methioninu. Výzkumníci porovnávali stravovací návyky u 1 953 pacientů s rakovinou tlustého střeva nebo konečníku a více než 4 000 lidí, kteří těmito onemocněními nebyli postiženi.
Mezi další dobré zdroje folátů (kyseliny listové) patří pomerančová šťáva, fazole anebo hrách.
International Journal of Cancer 2002;102:545-547
Počet přečtení: 2931
Datum: 2. 7. 2007