Příjem ovoce a zeleniny vs. srdeční choroby
Podle studie publikované v odborném časopise European Heart Journal mají lidé, konzumující alespoň osm porcí ovoce a zeleniny denně, o 22 % nižší riziko úmrtí na srdeční choroby ve srovnání s těmi, kteří si denně dopřejí méně než tři porce.
Rubrika: Srdce a cévy
| Typ článku: Studie
Za jednu porci se považuje 80-100 g ovoce či zeleniny, což odpovídá malému banánu, středně velkému jablku, pomeranči nebo střední mrkvi.
V rámci studie bylo sledováno více než 300 tis. mužů a žen z osmi evropských zemí. Výsledky očištěné o další faktory (kouření, hypertenze, obezita, hypercholesterolemie apod.) naznačují, že každá další porce ovoce a zeleniny sníží riziko onemocnění srdce (s následkem smrti) o další 4 %.
S použitím podkladů z webových stránek Ambulance klinické výživy
Počet přečtení: 2972
Datum: 15. 8. 2017